La nostra experiència amb BLW (Baby Led Weaning)

Abans de tot, aquesta secció no pretén ser un manual de BLW sinó simplement serà una secció on aniré afegint els enllaços de totes aquelles receptes que hem donat a tastar a la nostra filla. Per tant, 
posarem receptes per als nadons que comencen a introduir-se al meravellós món dels gustos i textures a partir dels aliments.
****************************************

Per què?

Fa quasi 8 mesos que em vaig estrenar com a mare. I com a tal, un mar de dubtes em van envoltar entorn de com acompanyar-la en el seu creixement. A més, cal dir que a banda de tots els interrogants que et venen a la ment, aquests encara es multipliquen quan escoltes a la gent,  perquè sí, la criança és un tema box populi, tothom opina, per positiu o per negatiu, tingui o no fills, parli amb o sense arguments de pes, la qüestió es posar cullerada i dir com fas tal cosa o deixes de fer....així que per mi la millor opció va ser escoltar-ho tot, però aplicar el que per mi tenir més sentit i era més lògic, i així també ho he fet amb el tema de l'alimentació.

La nostra opció

La nostra opció és aquella que la majoria d'àvies es posen les mans al cap i posen el crit al cel quan els hi expliques, però que un cop ho veuen in situ, al·lucinen i es meravellen del que pot fer un nen tan petit amb el menjar.
En el nostre cas, la nostra filla va començar a tastar per primer cop aliments sòlids després de 6 meravellosos mesos de Lactància Materna Exclusiva (LME). Tant el seu pare com jo vam estar d'acord que el més normal era menjar com qualsevol persona adulta, tenint en compte es clar, uns certs criteris i unes certes prudències. Així que vam optar per una alimentació sense triturats, menjant sòlids sencers des del primer dia, compartint, en la mesura que ens fos possible, els mateixos menús i participant tots junts a taula a l'hora dels àpats. I en general aquest opció alimentaria s'ha etiquetat i s'ha fet coneguda sobretot per les seves sigles en anglès BLW Baby Led Weaning. 

  • Què és el BLW?

La traducció adaptada de BLW seria alimentació complementària dirigida pel nadó. Aquest tipus d'alimentació com ja he comentat abans parteix de la premissa que el menjar no es dóna triturat ni amb cullera, sinó que el propi nadó es porta el menjar a la boca amb les seves pròpies mans, al seu ritme. tant en quantitat com en temps.  

  • Quan es pot començar?

Segons la OMS i cada cop des de més sectors de salut infantil, es recomana no introduir cap tipus d'alimentació fins als sis mesos. Un nadó més petit d'aquesta edat només necessita llet, sigui materna o de fórmula. Però no únicament el temps del nadó és la senyal per començar a menjar sinó que cal haver adquirit aquestes capacitats;
 - Mantenir-se assentat per ell mateix, sense cap recolzament. És important per evitar ennuegaments.
 - Pèrdua del reflex d'extrusió. és un reflex que empeny fora de la boca qualsevol cosa que entri.
 - Mostra interès pel menjar .

Qualsevol persona interessa en aquest tema, pot ampliar la informació en aquest llibre
"El niño ya come solo" de Gill Rapley.

  • Quins són els avantatges?

La nostra filla porta quasi dos mesos menjant així i en aquest temps ja hem pogut apreciar molts avenços i alguns dels seus beneficis, però evidentment, cada nen és un món, i tot té la seva pega, però nosaltres estem molt contents.
Alguns dels seus avantatges: 
  • Compartir els àpats en la mateixa taula i al mateix moment
  • Menjar els mateixos aliments que la resta de la família, amb algunes modificacions en determinats casos, i sense posar sal ni sucre als aliments
  • Aprèn a menjar abans ja que ho fa per imitació 
  • Aprèn a utilitzar els coberts i els gots 
  • Millora la seva psicomotricitat en les mans i dits
  • Gaudeix menjant
  • Al menjar amb les seves pròpies mans, aprenen a diferenciar diferents textures 
  • Al no menjar triturats, aprenen diferents sabors, i els distingeixen. A més associen sabor amb l'aliment que és.
  • Veuen quin color té cada aliment, per tant veuen la realitat del menjar
Cal però estar preparats i tenir en compte algunes premisses:
  • Mai s'ha de deixar sol al nadó quan està menjant.
  • El nadó està aprenent per tant, als inicis no controla a la perfecció el moviment de les mans, així que molt del menjar al principi cau al terra, s'aixafa a la taula/trona.
  • Hi ha aliments perillosos i cal ser curosos per evitar ennuegaments, com els fruits secs sencers, fruita poc madura, llavors....
  • Per no repetir i caure en la monotonia cal tenir un punt de creativitat i d'imaginació.
  • Alguns menjars al principi s'hauran d'adaptar, però desprès serà molt   còmode no haver de fer un menjar especial i diferent pel nen.
****************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari!